Skip to content

Hoe programmeer je een ‘smart house’? Hoeveel knikkers passen er in een zelf ontworpen boot van aluminium? Hoe maak je een sterke brug van 6 A4-tjes? Bij de HUB op Quadratum onderzoek en leer je hoe dat kan!

De HUB op Quadratum is een plek waar we kennis, expertise en faciliteiten voor begaafde leerlingen delen. (Hoog)begaafde kinderen uit Rotterdam Noord en leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong komen een dagdeel per week samen in een groep van ongeveer 10 leerlingen. Daar werken we in perioden van 8 weken aan filosoferen, samenwerken en verschillende denk- en werkvaardigheden. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij de behoefte en leerdoelen van de leerlingen.

Nieuwsgierig? Voor meer informatie kunt u mailen naar hubquadratum@kindenonderwijsrotterdam.nl of bellen naar 010-7901149 en vragen naar Kim den Dunnen of Bert Wierenga. De aanmelding voor de HUB loopt via de school van uw kind.

Hoe ziet een HUB-dag er ongeveer uit?

Juf Kim vertelt: “Een ochtend op de HUB begint altijd met een korte check in: hoe gaat het met iedereen? Daarna gaan we filosoferen of debatteren. Een ander vast onderdeel van het programma is de samenwerkopdracht. Hierbij ligt het accent op samenwerken en op het ontwikkelen van verschillende denkvaardigheden: praktisch, creatief en analytisch denken.

Met elkaar werken we ook aan een project. Dan kijken we met de kinderen naar hun werkvaardigheden: wat lukt al goed en waar wil je aan werken? Vooral plannen en organiseren spelen hier een grote rol, maar ook: kun je kritisch kijken naar je eigen werk? Het is bijzonder om te merken hoe snel kinderen van verschillende groepen en scholen een team vormen. Er wordt volop van en met elkaar geleerd. Fijn dat we in een behoefte voorzien!”

Mindset

De kinderen van de HUB krijgen basisvaardigheden in verschillende programmeervaardigheden aangeboden, zodat ze hier zelf verder mee aan de slag kunnen gaan. Tijdens het programmeren geven veel kinderen zichzelf de ruimte om te groeien, elkaar positieve feedback en willen ze steeds opnieuw proberen tot iets lukt. Precies de houding die we ook bij andere vakken graag terug willen zien. Een mooi moment om mindset met de kinderen te bespreken!

 

Het Engelse woord ‘hub’ betekent letterlijk spil, as of knooppunt. Een hub is een centrum van iets, een verbinding tussen meerdere onderdelen, bijvoorbeeld zoals bij een computernetwerk of een luchthaven. Of op Quadratum!

Back To Top