Hoe kun je een rauw ei van eerste verdieping naar beneden laten vallen zonder dat het breekt? Hoeveel knikkers passen er in een zelf ontworpen boot van aluminium? Hoe vouw je het beste een papieren vliegtuig? Bij de HUB op Quadratum onderzoek en leer je hoe dat kan!
De HUB op Quadratum is een plek waar we kennis, expertise en faciliteiten voor begaafde leerlingen delen. (Hoog)begaafde kinderen uit Rotterdam Noord en leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong komen een dagdeel per week samen in een groep van ongeveer 10 leerlingen. Daar werken we in perioden van 8 weken aan filosoferen, samenwerken en verschillende denk- en werkvaardigheden. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij de behoefte en leerdoelen van de leerlingen.
In de toekomst gaan we ook themabijeenkomsten voor leerkrachten, collegiale consultaties en peergroup-bijeenkomsten voor ouders te organiseren.
Nieuwsgierig? Voor meer informatie kunt u mailen naar hubquadratum@kindenonderwijsrotterdam.nl of bellen naar 010-7901149 en vragen naar Lieneke van Oosten of Bert Wierenga. De aanmelding voor de HUB loopt via de school van uw kind.


Hoe ziet een HUB-dag er ongeveer uit?
Juf Lieneke vertelt: “Een ochtend op de HUB begint altijd met een korte check in: hoe gaat het met iedereen? Daarna gaan we filosoferen. Een ander vast onderdeel van het programma is de samenwerkopdracht. Hierbij ligt het accent op samenwerken en op het ontwikkelen van verschillende denkvaardigheden: praktisch, creatief en analytisch denken.
Elk kind werkt bovendien aan een eigen project. Dan kijken we met de kinderen naar hun werkvaardigheden: wat lukt al goed en waar wil je aan werken? Vooral plannen en organiseren spelen hier een grote rol, maar ook: kun je kritisch kijken naar je eigen werk? Het is bijzonder om te merken hoe snel kinderen van verschillende groepen en scholen een team vormen. Er wordt volop van en met elkaar geleerd. Fijn dat we in een behoefte voorzien!”
Simulise
De kinderen van de HUB gebruiken – net als de leerlingen van Quadratum – het digitaal portfolio Simulise. We maken veel foto’s, zodat de kinderen thuis en op school kunnen laten zien waar we mee bezig zijn. Met behulp van rubrics in Simulise krijgen de kinderen inzicht in hun eigen vaardigheden.