Skip to content

“Huiswerk: De schrik van de gemiddelde brugsmurf!!!!”

Aan alle toekomstige brugsmurfen,

wanneer je in groep acht zit, heb je minimaal 10000 keer van je leraar gehoord: “je moet altijd je huiswerk maken anders kom je op de middelbare school in de problemen bla bla bla!” En dan dacht je waarschijnlijk altijd: “ach joh dat komt dat komt later wel.”

Maar nu is dan toch de zomervakantie afgelopen (terwijl het voelt alsof je net twee dagen vrij hebt gehad) en de eerste schooldag is net voorbij. Je komt thuis na een dag vol jezelf voorstellen ennnnnnnnnn ja vooral heel veel voorstellen. Even tussendoor: over dat voorstellen, je zou een standaard voorstelzin moeten hebben (tip van een ervaren voorsteller), want dat doe je echt 5000 keer op zo’n eerste schooldag.

 

Waar was ik gebleven?

Oh ja huiswerk en dat het nu heel anders word! Wat je vooral NIET moet doen is gewoon tot je naar bed gaat lekker jouw vrije tijd heel GOED besteden. Nee nee, je moet je hard en zuur verdiende vrije tijd na een lange zware dag op gaan maken aan dat ding dat huiswerk heet!! Er is zelfs BEWEZEN met een onderzoek dat huiswerk geen nut heeft. Maar ja, jij kunt er helemaal niks aan doen. Je moet het maken en wilt het ook heel snel (in verband met Netflix redenen)! Het beste is als je het voor het avond eten afhebt (mijn ervaring), anders moet je na het avondeten nog gaan werken en dat werkt niet.

 

SO’s

De eerste weken vol nieuwe dingen en klaslokalen, met overal kauwgom op de onderkant van de stoelen en tafels (goed oppassen je wilt geen kauwgom aan jouw hand), zijn net voorbij. Je bent net gewend aan het huiswerk maken en jouw nieuwe rooster (goed leren van je rooster kan nog wel eens handig zijn in super haastige situaties). Maar dan………… SO’s! De eerste paar zullen niet al te moeilijk zijn (hoop ik tenminste voor je, want anders is dat een groot probleem), maar je moet niet denken: “oooooooooohhhhhhhh dat haal ik wel”. Mijn tip zou zijn: probeer die eerste SO’s zo goed (en ja daar moet je soms voor leren) mogelijk te doen, want dan heb je in ieder geval wat marge in tijden waar YouTube soms veel belangrijker lijkt dan leren.

 

Werkverdeling

Op de basisschool was de hoeveelheid werk ongeveer hetzelfde het hele jaar door (dus geen tijden van HEEL veel werk). Op de middelbare school is dat helemaal anders. Je hebt grote pieken en dalen. Als je veel SO’s of een toetsweek (beter gezegd:“stressweek”) hebt, dan werk je meer (dus een enorme piek), dan in een normale week, met normale hoeveelheden huiswerk. Dus als het enigszins lukt, verdeel het dan over meerdere weken. Dat scheelt een hele hoop stress. Dus kort gezegd: PLANNEN! (Is dus wel handig).

 

Gegroet een brugsmurf uit het verleden.

(auteur bekend bij Quadratum, met name bij een van de leerkrachten)

Back To Top