Skip to content

Succesvol Erasmiaans Schoolschaaktoernooi met vier Quadratum-teams

Op zaterdag 2 april werd het Erasmiaans schoolschaaktoernooi georganiseerd. Dat is een jaarlijks toernooi waarbij in een team van vier à zes kinderen van dezelfde school wordt gespeeld. Bij Quadratum waren er maar liefst 19 (!) kinderen zo enthousiast dat ze mee wilden doen.

En zo werden vier teams geformeerd onder de namen

De Koplopers (met Tycho, Badr, Joop en Fender uit groep 8)

De Rode Lopers (met Alt, Luka, Matthijs, Seif en Kore uit groep 7 en 5)

De Hardlopers (met Yannick, Alfred, Ida, Julia en Ilja uit groep 3/4) en

De Voorlopers (met Lieke, Fleur, Benedict, Benjamin en Omar, ook uit groep 3/4).

Tijdens de schaaklessen op school werden de laatste strategieën nog even doorgenomen en daarna waren de kinderen er helemaal klaar voor.

Ambience

Het toernooi werd om 10 uur geopend en na uitleg van de regels kon er gestart worden. De oudere kinderen speelden boven in de aula en de jongere kinderen speelden in de gymzaal van het Erasmiaans Gymnasium. De ambiance en de herrie waren wel een wereld van verschil. Boven was slechts het aantikken van de schaakklokken te horen tijdens het spelen. In de gymzaal konden de kinderen zichzelf waarschijnlijk amper horen denken.

Schaken tegen de Beer

Groep 3/4 begon met tien spelers in twee teams De Hardlopers en De Voorlopers, maar had door omstandigheden na twee rondes nog maar zes spelers over. Zij gingen samen verder in één team: De Voorlopers. Het resultaat was een heerlijke dag met veel lol en een plek in de middenmoot. Ook als er een potje snel verloren werd was dat niet erg want dan was er extra tijd om te ‘Schaken tegen de Beer’. Voor bijna alle kinderen uit groep 3/4 was het de eerste keer dat ze aan een echt toernooi meededen dus dat was al een overwinning op zich!

De Rode Lopers 1e!

De Rode Lopers gingen in de ochtend gelijk goed van start en ook in de middag wisten ze dat niveau vast te houden. Niet iedereen uit dat team heeft veel schaaktoernooien gespeeld of heeft ervaring met spelen met de klok dus het was heel knap dat ze het zo goed deden. In poule B was het echt spannend tot het laatste moment want de Rode Lopers stonden na zes rondes op de 2e plek. Dat gaf echter nog geen zekerheid op een prijs, want ze hadden nog kans op de 1e plek maar konden ook makkelijk zakken naar de 5e plaats. Ze speelden gelijk de laatste ronde en werden daarmee 1e van poule B!

De Koplopers 2e!

Ook De Koplopers begonnen goed maar troffen in de 2e ronde gelijk de grootste concurrent. Dat team werd uiteindelijk 1e en was net een maatje te groot, maar ze hadden de zwaarste partijen dus wel al mooi gehad. De Koplopers zijn best doorgewinterde schakers en de rondes erna speelden ze prima. Na ronde 6 stonden ze op de 3e plek met maar een half bordpuntje achter op de nummer twee. Die kans lieten ze natuurlijk niet liggen en na winst in de 7e ronde eindigden ze op de 2e plek in poule A.

Het was een ontzettend leuke dag met hele enthousiaste schakers. Volgend jaar zijn er vast weer een heleboel kinderen van Quadratum die gemotiveerd zijn om mee te doen aan dit Erasmiaans Schoolschaakfestijn!

[vc_gallery interval=”3″ images=”2842,2843,2844,2845,2846,2847″ img_size=”full”]