Blinddoeken in groep 6
Op vrijdag 10 mei kwam Marjo van Visio op school om de kinderen van groep 6 iets te vertellen over blindheid en slechtziendheid. Niet een saaie theorieles, nee, een heuse praktijkles, waarin de kinderen de mogelijkheid kregen om te ervaren, hoe lastig en vervelend het is als je niet goed kunt zien.
Blind of slechtziend?
Eerst kregen de kinderen wat meer informatie: wanneer ben je blind? Wanneer ben je slechtziend? Wanneer er iets mis gaat in de verbinding tussen wat je ogen zien en je hersenen registreren, val je dan ook onder de groep ‘slechtzienden’?
Opdrachten
Daarna mochten de kinderen aan de slag. Marjo had een grote doos met allemaal verschillende brillen meegenomen. Deze brillen simuleren verschillende vormen van slechtziendheid. Van een kokervisus tot
maculadegeneratie…. Google die termen maar eens! De kinderen mochten de brillen allemaal op en kregen verschillende opdrachten.
Spelletjes
Ook waren er spelletjes te doen, zoals proberen verschillende houten figuren in de bijpassende vormenstoof te plaatsen met een blinddoek om. Ook legde Marjo uit dat je iemand die slechtziend is, enorm kunt helpen door contrast toe te voegen. Schrijf dus, als juf, niet met een rood krijtje op een zwart krijtbord maar met een lichte kleur .
Oefenbladen
Ook had Marjo spiegels en oefenbladen meegenomen om de kinderen te laten ondervinden, wat er eigenlijk gebeurt als er iets mis gaat tussen wat je ogen registreren en het niet goed lukt dit aan je hersenen door te geven. Kijk maar eens in de spiegel en teken de figuurtjes met een stift op je oefenblad, zonder naar je handen te kijken maar door alléén in de spiegel te kijken. Dat is hartstikke lastig!
Blindenstok
De kinderen mochten geblinddoekt met een blindenstok hun klasgenootje zoeken die op een andere plek in de klas in zijn handen stond te klappen. Maar natuurlijk pas wel, nadat de ‘zoeker’ een aantal rondjes om zijn as was gedraaid met de blinddoek op. Gehoor is dan ineens nóg belangrijker dan als je wél goed kunt zien…
Na afloop van de gastles bedankten de kinderen Marjo oprecht voor haar aanwezigheid. Wat een ontzettend gave gastles was dit! En door dingen te ervaren, blijft de info natuurlijk veel beter ‘hangen’ dan door alleen maar te luisteren .